Mange eu-land har forbudt plastmaterialer og -produkter i kontakt med bambusfiber

I mai 2021 kunngjorde EU-kommisjonen offisielt at den ville hjelpe EUs medlemsland med å lansere en obligatorisk plan for å "stoppe salget på markedet av uautoriserte plastmaterialer og produkter som inneholder bambusfiber for matkontakt".

bambus kvalitative plastprodukter

图片1

De siste årene har det kommet flere og flere matkontaktmaterialer og produkter laget av plast med bambus og/eller andre «naturlige» materialer på markedet.Strimlet bambus, bambusmel og mange lignende stoffer, inkludert mais, er imidlertid ikke inkludert i vedlegg I til forordning (EU) 10/2011.Disse tilsetningsstoffene må ikke betraktes som tre (Matkontaktmateriale kategori 96) og krever spesifikk autorisasjon.Når slike tilsetningsstoffer brukes i polymerer, er det resulterende materialet plast.Plassering av plastmaterialer i kontakt med matvarer som inneholder slike uautoriserte tilsetningsstoffer på EU-markedet oppfyller derfor ikke sammensetningskravene fastsatt i forordningen.

I noen tilfeller kan merking og reklame for slike materialer i kontakt med mat, for eksempel "biologisk nedbrytbare", "miljøvennlige", "organiske", "naturlige ingredienser" eller til og med feilmerking av "100 % bambus", også anses som villedende av rettshåndhevende myndigheter og dermed i strid med kravene i forordningen.

Om servise av bambusfiber

图片2

I følge en risikovurderingsstudie på servise av bambusfiber publisert av den tyske myndigheten for forbrukerbeskyttelse og mattrygghet (BfR), migrerer formaldehyd og melamin i servise av bambusfiber fra materialet til maten ved høye temperaturer, og avgir mer formaldehyd og melamin enn tradisjonell melamin servise.I tillegg har EUs medlemsland også gitt ut en rekke meldinger om migrering av melamin og formaldehyd i slike produkter som overskrider spesifikke migrasjonsgrenser.

 Allerede i februar 2021 ga Den økonomiske union i Belgia, Nederland og Luxembourg et felles brev om forbud mot bambusfiber eller andre uautoriserte tilsetningsstoffer i matvarer i kontakt med matvarer i EU.Krev tilbaketrekking av matkontaktprodukter laget av bambusfiberplast fra EU-markedet.

 I juli 2021 lanserte Spanias Food Safety and Nutrition Authority (AESAN) en koordinert og spesifikk plan for offisielt å regulere kontakten av plastmaterialer og -produkter i mat som inneholder bambusfiber, i tråd med EU-forbudet.

 Andre land i EU har også innført relevante retningslinjer.Food Authority of Finland, Food Safety Authority of Ireland og Generaldirektoratet for konkurranse, forbruk og anti-svindel i Frankrike har alle utstedt artikler som ber om et forbud mot bambusfiberprodukter.I tillegg er RASFF-meldingen rapportert av Portugal, Østerrike, Ungarn, Hellas, Polen, Estland og Malta om bambusfiberprodukter, som ble forbudt å komme inn på eller trekke seg fra markedet fordi bambusfiber er et uautorisert tilsetningsstoff.

Anbotek varm påminnelse

Anbotek minner herved relevante foretak om at plastmaterialer og produkter i matkontakt med bambusfiber er ulovlige produkter, bør umiddelbart trekke slike produkter fra EU-markedet.Operatører som ønsker å bruke disse tilsetningsstoffene må søke EFSA om godkjenning av plantefiber i henhold til generell forordning (EF) nr. 1935/2004 om materialer og gjenstander beregnet på å komme i kontakt med næringsmidler.


Innleggstid: 19. oktober 2021